„Primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii orașelor, municipiilor, municipiilor reședință de județ, primarul Bucureștiului precum și primarii primăriilor de sector din București pot înființa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din un consilier personal pentru relația cu diaspora, membru al cabinetului primarului”, prevede propunerea legislativă.
Inițiatorii spun că în acest fel se poate crea o „legătură extrem de strânsă între românii de pretutindeni și România, dar și o implicare directă și continuă în dezvoltarea țării noastre”. Ei mai spun, în expunerea de motive, că unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legătură este implicare românilor din diaspora în dezbaterile politice interne, dar și în procesul politicii de administrație locală.
Inițiativa a fost depusă în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă, pe 1 septembrie, și se află în consultare publică la Camera deputaților, primă cameră sesizată.
Actualul primar al Capitalei, social-democrata Gabriela Firea, este unul dintre politicienii care au susținut, la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, că nu există probleme cu votul din diaspora. „Sentimentul nostru e că a fost bună parte, nu spun sută la sută, și o propagandă a părții adverse (…) care și-a dorit foarte mult să focuseze și să difuzeze prin emailuri că acolo se votează foarte dificil”, spunea atunci purtătorul de cuvânt al candidatului PSD, Victor Ponta.